Årsplan

Hvem er vi?
Kathrines Have er en toavdelingsbarnehage som åpnet februar 2006. Huset er en gammel villa med sjel, som omkranses av en stor hage med ulike frukttrær.

Småbarnsavdelingen bærer navnet Bikuben og avdelingen for de største barna heter Epleblomsten. Bikuben har 5 voksne og 14 plasser. Epleblomsten har 6 voksne
 og 28 plasser. Barnehagens sentrale beliggenhet gir rom for utflukter i nærmiljøet, det være seg skog eller by. Barnehagens åpningstider: 07.00 til 17.00.

Vår visjon ” Jeg lærer så lenge jeg leker”
Vår visjon speiler vårt syn om at lek og læring er tett knyttet sammen for barn.

I Kathrines Have har vi respekt for, og setter av tid til, de ulike formene for lek som barna uttrykker seg gjennom. Leken skaper først og fremst glede, samtidig som den
kan fungere som problemløser og brobygger. Gjennom leken får barna bearbeidet inntrykk på sin egen arena og i trygge rammer. Lek fremmer barns utvikling på alle
områder: intellektuelt, språklig, motorisk, sosialt og emosjonelt. Gjennom dette blir barnets identitet og selvfølelse styrket.

Vi ser på leken som en grunnleggende læringsarena der engasjerte voksne spiller en stor rolle. Barna er aktører mens vi voksne fungerer som medspillere. Det er vi som skal legge til rette for leken og justere samspillet barna imellom når det trengs. Vi skal holde oss på sidelinjen når det er mest hensiktsmessig og gi næring til leken i form av deltagelse, inntrykk og støtte.

I Kathrines Have arbeider vi mot en hverdag der barns medvirkning spiller en stor rolle. Rammeplanen sier: ”Barn i barnehage har rett til å gi uttrykk for sitt syn på barnehagens daglige virksomhet. Barn skal ha rett til jevnlig mulighet til aktiv deltagelse i planlegging og vurdering av barnehagens virksomhet”. Barn har med andre ord ikke bare lov, men rett til å medvirke i egen hverdag i barnehagen. Dette krever andre måter å jobbe på i forhold til barn og ikke minst krever det aktive og engasjerte voksne som er der barna er og kan ta tak i de interesser og ønsker barna ytrer. Hvilket syn man har på barn og læring blir et sentralt begrep i dette arbeidet. I en læringsprosess har alle parter noe å bidra med. Det er ikke slik at den voksne sitter inne med all kompetansen og skal videreformidle den til barna. Barn og voksne sitter inne med ulik kunnskap, og vi kan alle lære noe av hverandre.

For å flette sammen lek, læring og barns rett til medvirkning, legger vi i Kathrines Have stor vekt på prosjektarbeid som metode. Når vi er der barna er, har vi en gylden mulighet til å fange barnas undring, ønsker, interesser og ikke minst det de er opptatt av her og nå. Denne kunnskapen tar vi med oss inn i planleggingen av barnehagens og avdelingenes innhold og bruker den som basis for ulike prosjektarbeid gjennom året. Vi ser at barna tar til seg ny kunnskap på en flott måte når vi legger opp til prosjekt som fenger dem. De blir inspirerte til selv å søke etter svar. De får ta del i planleggingen av videre progresjon og får medvirke til hvilken retning prosjektet tar. Det er de voksnes oppgave å hele tiden møte barna med kunnskap der de er og sammen søke svar gjennom f. eks biblioteket eller internett. Det blir også viktig å hjelpe barn til å opprettholde interessen for et tema over tide. Dette kan gjøres i form av ekskursjoner, skogturer eller noen nye rekvisitter. I personalet har vi mye kompetanse rundt prosjektarbeid, og vi fortsetter å videreutvikle og forbedre vår måte å jobbe med prosjektarbeid på i årene fremover.

Ved å gi barn rett til medbestemmelse i egen barnehagehverdag, bidrar man til å gi barna et bedre pedagogisk miljø for lek og læring. Medvirkning er for oss en etisk praksis hvor det ikke handler om å få viljen sin, men å utvikle evnen til å se felleskapets beste. Alle barn skal oppleve å bli tatt på alvor med sine meninger, selv om ikke alt lar seg gjennomføre hver gang. Det handler om å vise respekt for hverandre samtidig som har anledning til å ytre sine holdninger, ønsker og meninger. I en barnehage vil det være mange ulike mennesker med mange ferdigheter og kunnskaper. Det vil være viktig at man kan se og dra nytte av disse forskjellene og ikke minst ressursene på en best mulig måte. En annen side ved det å skulle gi alle barn rett til medvirkning vil være hva som blir sett på som rettferdig eller ikke. Rettferdighet er ikke nødvendigvis likhet, men heller når man på en ansvarsfull måte behandler hvert barn slik det har behov for. Hos oss løfter vi frem forskjeller, evner og kunnskaper og driver læringen fremover ved å dra nytte av at ingen er like.

Lek i naturen
Naturen er perfekt som lekeområde for barn og den er full av ”levende” elementer som barna kan klatre i, smyge seg gjennom, krype, huske, løpe og balansere. Her er det mye som stimulerer til god lek og barna kan ta seg til rette ut fra sine egne forutsetninger. I tillegg kommer alle sanseopplevelsene; lyder, lukter, smak og farger. Naturen stimulerer fantasien, busker og kratt blir spennende hytter, og planter og vann de deiligste ”retter”.  Her er det plass til alle, ro for leken og rikelig med ”leker” til alle. Det er også undersøkelser som viser at barn leker mer på tvers av kjønn når de leker ute i naturen. Kroppen og stemmen kan utfolde seg på en helt annen måte enn inne. Det er kanskje derfor vi opplever at det blir mindre konflikter ute enn inne.